Potrivit unor economisti, printre care se numara Nouriel Roubini, celebru pentru faptul ca a fost printre putinii care au prognozat recesiunea globala, Grecia nu are nicio sansa sa-si revina, indiferent de sumele de bani pompate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, fiind necesara o restructurare a datoriilor.
Pe de alta parte, exista si multi care sustin exact opusul, si anume ca Grecia trebuie salvata cu orice cost, in caz contrar fiind posibila o noua recesiune mondiala.
Dupa cum precizau economistii Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, intrarea in incapacitate de plata a unui stat are de a face mai mult cu vointa de a plati decat cu abilitatea de a plati.
Grecia are destule active si un potential urias pentru reduceri de cheltuieli, imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor, dar si a productivitatii, daca va dori sa faca sacrificiile necesare.
Mai degrada decat solvabilitatea, problema majora a Greciei este posibilitatea politica de a realiza schimbarile necesare.
Grecia are inca un deficit primar imens si, chiar daca ar impune pierderi de 50% detinatorilor de obligatiuni, ar avea nevoie sa imprumute bani imediat sau sa faca reduceri de cheltuieli uriase peste noapte, pentru a-si echilibra bugetul.
Mai rau de atat, sistemul bancar elen ar fi distrus, pe masura ce capitalul i-ar fi redus si nu ar mai dispune de finantare. Potrivit reglementarilor Bancii Centrale Europene, obligatiunile emise de statul elen nu ar mai fi eligibile drept garantie. De asemenea, nu ar fi benefica nici iesirea din zona euro, deoarece efectul ar fi devastator asupra bancilor.
Chiar si guvernul german a inceput sa accepte faptul ca pietele nu sunt pregatite pentru o restructurare a datoriilor Greciei. Efectul de contagiune deja se resimte in zona euro, in special in Spania, unde costurile de finantare au crescut considerabil, ne informeaza bloombiz.ro