Interzicerea importurilor de castraveti din Romania si alte state mai putin dezvoltate ale UE, precum Spania sau Bulgaria, are ca scop falimentarea fermierilor din aceste tari, care reprezinta o amenintare pentru competitorii lor din marile puteri UE – Germania si Franta, potrivit patronatului de profil.
„Nu este corect ca in UE unele state sa ia masuri de interdictie, fara ca inainte sa se ia masuri pentru sprijinirea producatorilor agricoli. Noi intai omoram gaina de aur si apoi ne intrebam cine ne face oua”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).
El a spus ca aceste masuri de interdictie nu se luau daca se lovea in producatorul german sau francez.
„In Spania, Romania si Portugalia nu au mai murit oameni din cauza acestei bacterii. Ce varsta aveau cei 18 care au murit in Germania, de unde se stie ca au murit din cauza acestor castraveti, poate li s-a pus un sambure de cireasa in gat. Cum se face ca interzic importurile doar tarile acestea cu nivel de trai foarte ridicat?”, se intreaba reprezentantul producatorilor agricoli romani.
El considera ca fermierii din Romania si Bulgaria trebuie compensati, pentru ca altfel dispar. „Iar la anul, vom avea castraveti din infloritoarele sere din Franta si Germania, pentru ca fermierul roman va falimenta. Cele 20 milioane de guri din Romania trebuie sa manance, nu sa produca. De-abia s-au ridicat producatorii agricoli si le dam in cap”, a mai spus presedintele FNPAR.
Acesta considera ca tot ceea ce se intampla este o afacere prin care sunt lovite statele slab dezvoltate din UE. „Credeti ca fermierul francez se bucura cand noi producem? Ei nu doresc dezvoltarea agriculturii romanesti, bulgaresti sau spaniole, pentru ca are un potential de revenire imens”, a punctat Viorel Matei.
El a adaugat ca toata aceasta alarma, cu bacteria E.Coli, aminteste de gripa aviara si pesta porcina. Din cauza interdictiei de a exporta carne de porc, productia de profil a avut de suferit, astfel ca mai multi ani la rand romanii au consumat „ciolane” importate din alte tari UE, potrivit presedintelui FNPAR.
Acesta nu vede in piata interna o posibila optiune pentru producatorii romani, care nu vor mai putea sa-si exporte marfa in Cehia si Germania.
„Romanul mananca atat cat ii permite portofelul. Puterea de cumparare a scazut insa cu 30%, dupa ce a crescut inflatia si TVA-ul. In loc de un kilogram, cumpara 750 de grame”, a explicat Viorel Matei.
Opinia sa mai este sustinuta si de alti specialisti. Producatorii romani pierd zilnic 100.000 de euro din cauza blocarii exporturilor de castraveti catre Germania si Cehia, a declarat Adrian Radulescu, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
„Cehia si Germania au decis sa nu mai cumpere castravetii proveniti din tarile Uniunii Europene, inclusiv din Romania, din cauza informatiilor privind contaminarea cu bacteria E.coli. Consumatorii din aceste tari sunt speriati si nu mai consuma legume, in special castraveti, iar producatorii romani pierd circa 100.000 de euro pe zi din aceasta cauza, intrucat Cehia si Germania cumparau zilnic circa 160 de tone de castraveti produsi in serele romanesti”, a spus Radulescu, potrivit Capitalul.ro.
Comisia Europeana a notificat vineri, 27 mai 2011, cele 27 de state membre, prin intermediul Sistemului de alerta rapida pentru alimente si alimentatie (RASFF), cu privire la sursele responsabile pentru contaminarea cu STEC, toxina care produce afectiunea E.Coli, dupa ce Germania si alte patru state membre au fost afectate de aceasta.
Autoritatile germane au identificat drept una din sursele contaminarii castraveti organici importati din doua provincii spaniole – Almeria si Malaga. Ulterior insa, au anuntat ca nu detin informatii sigure ca acestea ar fi fost cauza decesului a 18 persoane si infectarea a altor 2.000 de persoane.
Asociatiile operatorilor romani din agricultura ecologica apreciaza ca indiferent de ce natura sunt alimentele, regulile de igiena trebuie respectate cu strictete: spalarea cu jet de apa a fructelor si a legumelor inainte de consum, spalarea mainilor inainte de masa si, foarte important in acest context, se recomanda o igiena riguroasa dupa folosirea toaletei.
Este cunoscut faptul ca bacteria Escherichia coli tulpina enterohemoragica (EHEC), ce provoaca diaree puternica si hemoragii intestinale si uneori chiar moartea la om, nu se poate afla decat accidental pe suprafata acestora si nu in interiorul acestora. O simpla spalare sub un jet de apa, le indeparteaza definitiv. Este o operatie simpla, ce se invata din copilarie „spala legumele si fructele inainte de a le consuma proaspete”, la fel ca si spalatul mainilor inainte de a manca, ne informeaza DailyBusiness.ro