Inundatii majore in Balcani

0
5

Cod Rosu inundatii

Numărul victimelor celor mai grave intemperii în ultimul secol în Balcani a depăşit duminică 40, în timp ce în Serbia există temeri că o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava va pune în pericol noi localităţi şi mai ales o importantă centrală termică, potrivit AFP, citată de Agerpres.

“La Obrenovac (lângă Belgrad) am descoperit 12 corpuri”, a indicat premierul sârb Aleksandar Vucic, precizând că bilanţul în ţara sa se ridică astfel la 16 morţi.

Autorităţile din Bosnia au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele din Croaţia un mort. Un precedent bilanţ indica cel puţin 30 de morţi în Bosnia şi Serbia.

În apropiere de Obrenovac, oraş sinistrat situat în apropiere de Belgrad, râul ameninţă o centrală termică care acoperă 50 % din consumul naţional de electricitate. Premierul sârb Aleksandar Vucic a subliniat că centrala este ‘obiectivul cel mai important al ţării’ şi că trebuie protejat cu orice preţ.

Potrivit unui jurnalist al AFP, construcţia este izolată de ape aproape integral, angajaţi ai centralei ridicând în grabă ziduri de apărare din saci cu nisip pentru a evita ca apele să inunde centrala.

Puţin mai la nord-vest, în amonte pe Sava, mii de voluntari din Sremska Mitrovica şi alte oraşe au întărit în timpul nopţii digurile cu cel puţin un milion de saci de nisip. Enormul râu mocirlos este pentru moment împiedicat să se reverse de această fortificaţie de ultim minut.

La Obrenovac, oraş acoperit de ape în procent de 90 %, majoritatea celor 20.000 de locuitori au fost deja evacuaţi.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu şase vaci care reuşiseră să se urce pe acoperişul unui hambar şi cărora elicoptere le furnizau fân.

Salvatori la bordul unei bărci pneumatice au salvat un câine rătăcit care lătra în mijlocul apelor pe acoperişul unei maşini, potrivit aceloraşi imagini.

Cel puţin 44 de persoane au pierit în Balcani, în special în Bosnia şi Serbia, unde intemperiile au făcut zeci de mii de sinistraţi. ‘Din nefericire, se estimează că numărul morţilor va fi încă şi mai important’, a spus Vucic.

‘Ceea ce ni s-a întâmplat se produce o dată la o mie de ani, nu la 100 de ani. Am reuşit să evităm o catastrofă încă şi mai gravă datorită unei bune organizări’, a asigurat el.

10.000 de persoane evacuate din două regiuni din Bosnia

În Bosnia, doar în regiunile Samac şi Bijeljina circa 10.000 de persoane au fost evacuate. ‘Intrăm în oraş cu anxietate din teamă de ce am putea descoperi’, a spus primarul Samacului, Samo Minic.

Din cauza alunecărilor de teren, autorităţile au avertizat împotriva unor posibile deplasări ale câmpurilor de mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană, din Balcani şi Rusia au trimis în cele două ţări zeci de ajutoare, precum şi medicamente şi alimente. La Belgrad, mii de voluntari au continuat să întărească digurile cu saci cu nisip. Primarul capitalei, Sinisa Mali, a asigurat oraşul este ‘pregătit pentru viitura’ care se apropie.

Mii de persoane care trăiesc în zonele care nu au fost atinse de intemperii s-au grăbit să dea o mână de ajutor compatrioţilor lor. În Bosnia, ţară divizată etnic de la războiul ucigător din anii 1990, musulmani s-au dus să-i ajute pe sinistraţii din regiunile sârbe. La rândul lor, musulmani sinistraţi din regiunea Zenica au fost primiţi în şcoli din Zepce, o localitate croată.

În Croaţia, mai multe mii de persoane au fost evacuate în estul ţării, în special din localitatea Gunja, invadată de ape, a relatat televziunea locală, scrie RomaniaTV.net


Radio Noise Romania este alaturi de tine noi ne auto finantam din publicitatea de pe site dar 70% din cititori au AdBlock si am ales sa avem si link donatii, si tu ne poti sustine aceasta initiativa


Ca sa fii la curent cu ultimele stiri din Romania cat si din strainatate, acu poti afla cel mai simplu instaland aplicatia Stirile Radio Noise Romania care se gaseste in Google Play/Magazin Play

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.