Israelul a cumparat bombe antibuncar

Bombe Antibuncar

Statele Unite au autorizat vânzarea a 55 de bombe antibuncăr puternice către Israel, a anunţat vineri revista Newsweek, citată de AFP.

Israelul a cerut încă din 2005 să i se furnizeze aceste bombe GBU-28 cu capacitate mare de penetrare, capabile să distrugă un buncăr subteran. Dar Pentagonul a blocat atunci proiectul, temându-se că Israelul va transfera tehnologia Chinei, afirmă Newsweek.

Preşedintele George W. Bush l-a informat în cele din urmă pe premierul israelian Ehud Olmert că bombele vor fi livrate în 2009-2010, potrivit Newsweek, care citează oficiali americani şi israelieni sub acoperirea anonimatului.

Vânzările de arme în străinătate fac obiectul unei notificări publice în Congres, care are autoritatea de a le bloca.

Dacă pe site-ul de Internet al Agenţiei pentru cooperare în domeniul apărării şi securităţii (DSCA), care se ocupă de vânzarea de armament american, nu apare nicio urmă privind vânzarea celor 55 de bombe, o autorizaţie de vânzare a acestor bombe a fost comunicată de DSCA la 3 august 2007.

“Nu vom face comentarii”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little, care a declarat că Statele Unite rămân angajate în a ajuta Israelul să îşi menţină superioritatea militară în regiune, citeaza Antena3.

Leave a Reply

Your email address will not be published.