Asus U53J Bamboo

1
17


Nu este prima dată când Asus ne încântă cu un laptop cu carcasa parţial construită din bambus. Cele două modele lansate anterior, U2E şi U6V se adresau unei audienţe exclusiviste. De data aceasta, Asus U53J nu mai are un preţ astronomic, ci se adresează utilizatorului de rând cu tendinţe ecologiste. Mai mult, acest model ne-a rezervat şi câteva surprize plăcute în ceea ce priveşte configuraţia. Citiţi în continuare testul pentru a afla dacă primul laptop accesibil cu bambus ar merita atenţia dumneavoastră.
O carcasă integrală din bambus nu a fost niciodată o opţiune. În cazul celor trei laptopuri din noua serie Bamboo, de 13.3″, 14.1″ şi 15.6″, cantitatea de plastic înlocuită de lemn este de 16-20%, un procent ce nu trebuie neglijat. Ţinând cont că nu se reciclează tot plasticul folosit pentru calculatoare şi alte produse IT, iniţiativa Asus este lăudabilă. Lemnul este cu siguranţă uşor biodegradabil. Aşa cum se poate vede din imagini, bambusul a fost folosit pentru spatele ecranului şi restpad. Aceste două componente ale carcasei nu sunt construite integral din bambus, ci materialul natural cu o grosime de 0,5 mm a fost aplicat pe un suport de 1,5 mm de plastic.

În ciuda texturii fine şi plăcute la atingere, restpad-ul poate deveni în timp lipicios, în funcţie de mâinile fiecăruia. De asemenea, nu am putut să nu remarcăm faptul că în centrul teouchpad-ului, la rândul său din bambus, a apărut o zonă mai lucioasă. Nu am realizat un test de durată, aşa încât nu putem să ne pronunţăm definitiv în legătură cu rezistenţa materialului la uzură. O altă problemă pe care am observat-o a fost curbarea uşoară a lemnului desupra touchpad-ului. Tendinţa a fost subliniată de aspectul uşor curbat al ecranului pe latura superioară.
Specificaţii

* Ecran: 15.6″, 1366×768, iluminat cu LED-uri
* Procesor: Intel Core i7-620M, 2,66 GHz, 4 MB Smart Cache, 3,33 GHz Turbo Mode
* Chipset: Intel HM55
* Grafică integrată: Intel GMA HD
* Grafică dedicată: Nvidia GeForce 310M, 1 GB VRAM
* RAM: 4 GB DDR3, 1066 MHz
* HDD: 500 GB, 7200 RPM, 16 MB buffer
* Unitate optică: Blu-ray Combo 4x
* Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth
* Conectori: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, VGA, card reader, 2 x audio
* Baterie: Li-ion, 8 celule, 5.600 mAh, 84 Wh
* Dimensiuni: 386 x 257 x 31-33 mm
* Greutate: 2,86 kg

Dotări atractive

Aşa cum puteţi vedea şi dim imagini, Asus U53J Bamboo se laudă cu două porturi USB albastre, culoare specifică standardului 3.0. Unitatea optică nu poate să inscripţioneze discuri Blu-ray, însă le va reda fie pe ecran, fie prin intermediul ieşirii HDMI. Un abţibild de pe restpad ne anunţă că portabilul dispune de tehnologia Nvidia Optimus, placa video separată fiind GeForce 310M. Performanţele ei nu sunt de top, aşa cum vom vedea în continuare, însă nici laptopul nu se adresează pasionaţilor de jocuri. Încărcarea procesorului va fi minimă atunci când sunt rulate filme HD sau de pe un disc Blu-ray, iar cei care folosesc aplicaţii de procesare video sau a imaginilor vor aprecia suportul dat de placa video separată. Aşa cum am văzut şi în alte ocazii, un clip video poate fi convertit cu ajutorul plăcii grafice Nvidia mult mai repede decât folosind procesorul Intel.
Poate că producătorul taiwanez a auzit în sfârşit criticile aduse tastaturilor sale, iar Asus U53 vrea să ne demonstreze că ele pot fi construite mai bine. La fel ca la MacBook-uri, tastele sunt integrate într-o parte a carcasei cu aspect metalic. Aceasta nu se flexează deloc la apăsarea fermă în zona mediană şi pare să ofere cea mai bună soluţie de integrare a unei tastaturi chiclet pe care am văzut-o până acum la portabilele Asus. Chiar şi aşa, nu avem parte de o tastatură perfectă. Unele taste nu sunt chiar paralele cu carcasa (Esc şi Enter-ul de pe NumPad). Înainte de-a vă pronunţa în această privinţă, trebuie să ţineţi cont că Asus nu vrea să concureze cu Apple aici, preţul lui U53 fiind mai mic decât al unui MacBook White, iar performanţele, net superioare.

Ecranul – cu plusuri şi minusuri

Aruncându-ne o privire mai atentă printre specificaţiile lui Asus U53J am văzut că panoul ecranului vine de la LG-Philips. Unghiurile de vizibilitate sunt puţin peste medie, iar calitatea imaginii nu lasă de dorit. Din păcate, avem aici acelaşi ecran cu filtru lucios şi rezoluţie mică pe care-l vedem la aproape orice alt portabil entry-level şi mainstream de la Asus. Ştim că rezoluţia şi filtrul lucios implică un preţ scăzut de producţie, dar ne-am fi plăcut să avem posibilitatea de-a alege. Din punct de vedere al confortului vizual şi al suprafeţei de afişare, diferenţa dintre 1366×768 şi 1920×1080 este foarte mare, acestea fiind cele mai folosite rezoluţii la ora actuală atât pentru portabile, cât şi pentru monitoare de birou.
Se justifică astfel o rezoluţie intermediară de 1600×900, pe care o întâlnim însă foarte rar. Nu ni se pare normal ca panourile cu diagonala de la 10.1″ şi până la 16.4″ să aibă toate rezoluţia de 1366×768. Pixelii sunt mari în cazul de faţă şi confortul vizual este bun, dar încap prea puţine informaţii pe 768 de linii orizontale. România nu este o piaţă precum Statele Unite unde producătorii de portabile să ofere un configurator pentru fiecare model şi clienţii să-şi aleagă ecranul pe care-l doresc. Dacă Asus ne oferă un ecran HD, va trebui să ne mulţumim cu el.

Performanţe

Procesorul Intel Core i7-620M cu care este livrat Asus U53J Bamboo nu are patru nuclee, la fel care modelel din seria simiară din segmentul desktop. Cele două nuclee folosesc împreună 4 MB de memorie Smart Cache şi sunt tactate la 2,66 GHz. În cazul în care o aplicaţie o cere, tehnologia Turbo Mode supratactează un singur nucleu până 3,33 GHz. În aceste condiţii, rularea SuperPI cu 1 M s-a făcut în 12 s, iar cu 2 M în 31 s. Mai jos găsiţi o listă cu câteva benchmark-uri uzuale. Placa video integrată se găseşte în acelaşi pachet cu procesorul şi are frecvenţa variabilă între 500 şi 766 MHz.
* 3DMark Vantage – 1.059 puncte
* 3DMark Vantage CPU – 8.154 puncte
* 3DMark Vantage GPU – 821 puncte
* PCMark Vantage 64 biţi – 6.567 puncte
* PCMark Vantage Productivity 64 biţi – 6.106 puncte
* 3DMark06 – 3.505 puncte

Placa video Nvidia GeForce 310M nu este potrivită pentru jocuri, dar cei care nu sunt pretenţioşi pot rula titluri actuale la rezoluţia nativă a ecranului cu setări minime. Crysis Warhead şi Modern Warfare 2 au rulat cu un framerate decent la setări Low şi No AA şi respectiv, Normal, AA 2x. Tehnologia Nvidia Optimus a făcut trecerea la de o placă video la cealaltă fără ca noi să putem sesiza aceasta.
Autonomie

Privind specificaţiile bateriei ne aşteptam la o autonomie bună şi Asus U53J Bamboo nu ne-a dezamăgit. Testul de lucru în modul office l-am realizat cu profilul Power4Gear Power Saving şi luminozitatea ecranului setată la 40%. Am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless, am editat documente şi am ascultat muzică cu o pereche de căşti timp de patru ore şi 10 minute. Testul multimedia l-am realizat folosind un film 720p care ocupa pe HDD aproximativ 8 GB. Pe profilul Power4Gear Entertainment cu luminozitatea ecranului la 50% şi folosind o pereche de căşti, bateria s-a consumat în trei ore şi 15 minute. Este foarte posibil ca player-ul video să fi folosit placa video Nvidia pentru decodare deoarece încărcarea procesorului a fost foarte mică în timpul redării. Diferenţa de aproape o oră între cele două teste este justificată.

Alte aspecte

Difuzoarele lui Asus U53J nu sunt amplasate deasupra tastaturii, ci în partea din faţă a portabilului, sunetul fiind reflectat de birou. Calitatea audio este bună pentru o pereche de boxe integrate, iar volumul este la rândul său peste medie. Deşi este un laptop cu diagonala ecranului de 15.6″, U53 are aceleaşi dimensiuni ca VAIO F de la Sony, un portabil de 16.4″. Explicaţia este dată de rama lată a ecranului, însă nu ştiu cum ar putea-o justifica producătorul. Restpad-ul şi jumătatea stângă a tastaturii se încălzesc uşor în timpul utilizării, iar când procesorul şi placa video separată sunt încărcate, sistemul de răcire nu este foarte zgomotos.
Concluzie

Asus U53J Bamboo reprezintă cu siguranţă o surpriză plăcută pentru utilizatorii interesaţi de mediul înconjurător. Ei vor aprecia că o bună parte din carcasă este cât se poate de biodegradabilă. De asemenea, bambusul folosit este tăiat la maturitate pentru a se putea reface în câţiva ani. Rămâne de văzut cât de inspirată a fost alegerea acestui material. În cazul sample-ului testat de noi am observat îmbinări cu probleme şi o uşoară deformare a celor două suprafeţe din lemn.

În ceea ce priveşte configuraţia nu avem aproape nimic de reproşat portabilului. Performanţa per ansamblu este peste medie, mai puţin atunci când vine vorba de jocuri. Nvidia Optimus şi cele două porturi USB 3.0 vor fi cu siguranţă apreciate mai devreme sau mai târziu de utilizatori. Ne-ar fi plăcut ca ecranul să aibă o rezoluţie mai mare, dar am apreciat autonomia peste medie. Versiunea lui Asus U53J Bamboo testată de noi va costa puţin peste 4.000 de lei. Versiuni mai ieftine, cu procesoare Core i3 şi Core i5, cu baterie de şase celule vor avea preţuri începând de la 3.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.