BenQ VW2420H – pentru cei care apreciază calitatea imaginii

0
28

BenQ VW2420H

Monitorul de faţă face parte din surprizele pe care ni le-a pregătit BenQ pentru acest final de an. Trebuie să recunosc faptul că nu mă aşteptam ca un producător cu o gamă foarte largă de monitoare să introducă o matrice de calitate la o serie accesibilă ca preţ. Mai mult, vom vedea din ce în ce mai multe astfel de produse în viitor de la BenQ şi nu numai. În continuare vă vom prezenta monitorul BenQ VW2420H, dotat cu o matrice VA iluminată cu LED-uri şi recomandat celor care doresc o calitate bună a imaginii înainte de toate.

Este posibil ca să vă întrebaţi de ce BenQ VW2420H arată atât de familiar. Răspunsul este simplu. VW2420H foloseşte carcasa lui V2420H. Diferenţa este dată de banda aurie de pe baza piciorului. Aceasta din urmă se fixează foarte uşor cu ajutorului unui şurub. Monitorul cântăreşte doar 3,9 kg şi are trei intrări video în spate, fixate perpendicular pe carcasă. Nu este dotat cu boxe, însă are o ieşire pentru căşti pentru sunetul care vine prin cablul HDMI. În ciuda dimensiunilor piciorului, stabilitatea lui BenQ VW2420H este bună. Singurul lucru care ne-a deranjat la capitolul construcţie a fost amplasarea butoanelor pe latura de jos. Ele necesită un timp de acomodare.

Specificaţii

Diagonală: 24″, proporţie 16:9
Rezoluţie: 1920×1080 pixeli
Panou: VA (A-MVA) iluminat cu LED-uri
Dimensiune pixel: 0,276 mm
Luminozitate: 250 cd/mp
Contrast real/dinamic: 3.000:1 / 20.000.000:1
Timp de răspuns: 8 ms GtG, 25 ms Tr/Tf
Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 de grade
Intrări video: HDMI 1.3, DVI-D, VGA
Înclinare picior: -5 / +15 grade
Consum: 40 W maxim, 24 W în modul Eco
Dimensiuni: 434 x 580 x 188 mm
Greutate: 3,9 kg
Sistem VESA: Nu
Boxe: Nu

Calitatea imaginii

Înainte să vorbim despre calitatea imaginii lui BenQ VW2420H sunt necesare câteva explicaţii pentru cei care nu sunt familiari cu tipurile de panouri pentru monitoare. În principiu, de-a lungul timpului au fost folosite trei tipuri de panouri pentru monitoarele LCD: TN, VA şi IPS. Cele de tip TN sunt de departe cele mai folosite datorită preţului scăzut şi timpului de răspuns mic. Acestea sunt cam singurele avantaje. Dezavantajele principale sunt unghiurile de vizibilitate înguste, contrastul nativ redus şi reproducerea doar acceptabilă a culorilor.

Panourile de tip VA (MVA sau PVA) şi IPS reproduc culorile mult mai bine, fiind apreciate de graficieni şi fotografi. Din păcate, ele nu au un timp de răspuns atât de bun ca la matricele TN şi nu sunt potrivite pentru aplicaţii cu imagini în mişcare, precum jocurile. În plus, preţul de producţie este suficient de mare pentru a le face greu accesibile utilizatorului de rând. Avantajul celor de BenQ este că în cadrul grupului de firme din care face parte se regăseşte producătorul de panouri AU Optronics. Acesta a reuşit să creeze o matrice de tip A-MVA (Advanced Multi-domain Vertical Alignment) destul de ieftină pentru a se bate aproape cot la cot cu cele de tip TN.

Nu vom mai intra în detalii tehnice şi vom încerca să explicăm pe scurt şi simplu care sunt avantajele oferite de BenQ VW2420H utilizatorului de rând. Albul afişat de matricea VA este mai „curat”, iar negrul mai profund. Acesta este rezultatul contrastului real de 3.000:1, de trei ori mai mare decât în cazul unei matrice TN. Culorile sunt mai bine afişate decât pe un monitor cu matrice TN, însă aici avem o mică problemă. În ciuda faptului că unghiurile de vizibilitate sunt foarte mari, unghiul în care culorile se văd bine este puţin cam îngust. Odată ce utilizatorul a ieşit din acest unghi, culorile îşi schimbă puţin nuanţa şi efectul nu este deloc plăcut pentru cei pretenţioşi.

Aceasta este problema principală a matricelor VA ieftine. Cele folosite în monitoare profesionale mai scumpe se comportă mult mai bine la acest capitol. Chiar şi aşa, imaginea oferită de BenQ VW2420H este foarte bună. Cinefilii se vor putea bucura de un negru mai profund şi de detalii mai bune în filme datorită contrastului mare. Cei care doresc să folosească acest monitor pentru procesarea imaginilor sau grafică vor putea s-o facă şi fără a folosi un dispozitiv de calibrare a imaginii. Nu recomandăm însă monitorul celor care sunt foarte pretenţioşi sau care chiar au nevoie de o acurateţe a culorilor.

După ce am scos BenQ VW2420H din cutie şi l-am pornit, am fost nevoit să modific puţin luminozitatea şi gamma pentru a obţine o temperatură de culoare neutră. Iluminarea matricei este destul de uniform realizată cu LED-uri, însă am putut observa un uşor bleeding în două coluţuri când în cameră era întuneric. Monitorul oferă multe setări şi sunt sigur că unii utilizatori vor aprecia asta.

Performanţele în jocuri şi filme

Aşa cum am mai menţionat, BenQ VW2420H ar putea fi apreciat de cinefili pentru culorile bine redate şi negrul mai profund. O mică problemă rămâne la imaginile cu multă acţiune. Utilizatorii trebuie să înţeleagă că timpul de răspuns nu este la nivelul unei matrice TN şi uneori poate fi observat efectul de ghosting. Acelaşi lucru se poate spune şi despre jocuri. Am putut rula pe monitor jocuri de tip FPS fără să ne deranjeze ghosting-ul foarte tare, însă nu cred că jucătorii profesionişti vor dori să folosească VW2420W. Să spunem doar că monitorul poate fi folosit pentru acest tip de aplicaţii – jocuri şi filme – însă nu este creat în mod special pentru ele.

Alte aspecte

Nu ştiu dacă aţi observat, însă consumul maxim al lui BenQ VW2420H este puţin mai mare decât la monitoarele cu matrice TN iluminată cu LED-uri. Spre exemplu, modelul V2420H consumă maxim 30 W, faţă de cei 40 W ai dispozitivului de faţă. Monitorul nu este dotat cu boxe deşi poate primi sunetul prin intermediul cablului HDMI. În schimb ieşirea pentru căşti poate fi conectată la un sistem audio.

Concluzie

Cu o calitate a imaginii superioară monitoarelor obişnuite, BenQ VW2420H se adresează celor care fac procesare foto şi nu-şi permit un dispozitiv profesional. De asemenea, cei care doresc un monitor de birou cu un aspect estetic plăcut şi performanţe mai bune la capitolul imagine au acum o opţiune atractivă ca preţ. Monitorul poate fi folosit şi pentru filme sau jocuri, dar cu mici reţineri legate de timpul de răspuns. Dacă designul carcasei nu vă mulţumeşte, BenQ mai are două modele cu această matrice în seriile BL şi EW. Pentru cei interesaţi, BenQ VW2420H se găseşte pe piaţă la un preţ estimativ de 1050 de lei, cu aproximativ 100 de lei mai mult decât V2420H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.