Canon PowerShot A3100 IS – o compacta care nu te arde la buzunar

1
19

Canon PowerShot A3100 ISDacă sunteţi în căutarea unei camere compacte, simplu de utilizat şi fără specificaţii de top, Canon PowerShot A3100 IS s-ar putea să fie o soluţie potrivită pentru dumneavoastră. Ea se poziţionează în partea de sus a seriei PowerShot A şi aduce un design nou, dar cu o mică problemă. Vom încerca în continuare să vedem cum se comportă o cameră foto de ultimă generaţie, cu dotări de bază şi câte compromisuri trebuie să accepte utilizatorul de rând.
Canon PowerShot A3100 IS are un design simplu şi cred că mulţi îl vor considera atrăgător. Canon a renunţat de mult la un ocular optic, aşa că pe faţa aparatului se găsesc doar obiectivul, blitzul, lampa de asistenţă pentru focalizare şi microfonul. În dreapta ecranului de 2.7″ se găsesc şase butoane şi un pad direcţional, cu funcţiile clar inscripţionate pe ele. Zoom-ul optic este controlat cu două butoane, din ce în ce mai mulţi producători eliminând clasicul inel din jurul declanşatorului. Pe una din laturi, în spatele unui capac de plastic, a fost montat un port miniUSB multifuncţional. La el se conectează atât cablul de transfer de date, cât şi ieşirea video A/V. Construcţia camerei este calitate, iar carcasa metalică este robustă.
Singura problemă pe care am avut-o cu designul lui A3100 IS a fost poziţionarea rotiţei de selectare a modurilor de lucru şi a declanşatorului. A durat un timp până m-am obişnuit să nu mai apăs pe rotiţă atunci când doream să fac o poză. Indiferent cum ai ţine în mână camera, degetul arătător va atinge şi rotiţa atunci când este poziţionat deasupra declanşatorului. În câteva ocazii, destul de rare, s-a întâmplat să schimb în mod neintenţionat poziţia rotiţei. Bateria şi cardul se găsesc în acelaşi locaş în partea de jos a camerei.
Literele IS din denumirea aparatului indică faptul că obiectivul este stabilizat optic. În afară de eliminarea imaginilor tremurate la zoom maxim, stabilizarea permite realizarea unor imagini în lumină slabă cu ISO ceva mai mic şi respectiv cu o calitate puţin mai bună. Plaja focală începe de la 35 mm, el nefiind atît de deschis precum alte camere ceva mai scumpe. În practică, aceasta înseamnă că va trebui să faceţi câţiva paşi înapoi pentru ca să intre în cadru tot grupul pe care doriţi să-l fotografiaţi. Pentru ca să nu mai daţi greş cu focalizarea automată în cazul fotografiilor cu cei dragi, aparatul vine cu o funcţie de recunoaşterea a feţelor. Ea poate fi activată sau dezactivată cu ajutorul unui buton dedicat.
Ecranul lui Canon PowerShot A3100 IS are o rezoluţie mică, dar specifică unei camere compacte. Dacă unghiurile de vizibilitate laterale sunt bune, informaţia afişată pe ecran devine neclară atunci când aparatul este ridicat deasupra capului. În soare puternic ecranul are o vizibilitate scăzută, dar acceptabilă. Tendinţa actuală a producătorilor de camere foto este eliminarea bateriilor clasice AA şi folosirea unora proprietare. Deşi pare un dezavantaj pentru utilizator, bateriile Li-ion proprietare permit construcţia unor camere mai mici. În cazul nostru, bateria are o autonomie de 240 de cadre, conform producătorului. În timpul testului am reuşit să facem peste 200 de poze şi mai multe clipuri video cu o singură încărcare. Filmarea HD nu este prezentă la acest nivel de preţ, fiind disponibilă doar rezoluţia 640×480. Clipurile au o calitate bună atunci când lumina este puternică, însă un minut de filmare ocupă aproximativ 100 MB pe card.
Canon A3100 IS a fost dotat cu mai vechiul procesor DIGIC III, nevoit în cazul de faţă să se lupte cu zgomotul de imagine al unui senzor mic de 12.1 MP. Imaginile la ISO 80 şi 100 pot fi considerate curate, însă tehnicile de reducere a zgomotului intră în funcţiune de la ISO 200. La ISO 400 zgomotul cromatic este estompat, însă preţul este plătit printr-o pierdere a detaliilor şi a preciziei culorilor. Imaginile la ISO 800 parcă sunt mişcate, iar fotografierea la ISO 1600 este doar pentru cei care vor să se joace. În comparaţie cu alte aparate, A3100 IS se comportă decent şi am putea spune că nu avem pretenţii mai mari de la un senzor cu o densitate de 43 MP/cmp.
Canon PowerShot A3100 IS va da cele mai bune rezultate în lumină naturală puternică. Probabil că cei mai mulţi utilizatori o vor folosi în modul Auto sau Easy, însă noi recomandăm modul Program. Aici poate fi selectată valoarea ISO în funcţie de lumina disponibilă. Datorită densităţii mari de pixeli, detaliile la zoom 100% sunt afectate, lucru vizibil în pozele în care apare iarbă şi frunzişul bogat al unui copac. Culorile sunt acceptabil reproduse în fotografii, dar vor fi afectate la valori ISO mari.
Nu încurajăm fotografia nocturnă decât în cazul în care subiectul este la mai puţin de 4 m şi se activează blitzul sau aparatul este stabilizat şi se combină un timp de expunere mare cu o valoare ISO din intervalul 80-400. Stabilizarea optică va fi de mare ajutor în acest ultim caz. Aberaţiile cromatice sunt rare, dar s-ar putea ca măsurarea expunerii să nu fie întotdeauna precisă. Modul Macro produce rezultate bune, subiectul putând fi amplasat la 2-3 cm de obiectiv. Cât despre dimensiunile imaginilor pe care vreţi să le imprimaţi, cele 10×15 cm ar trebui să arate bine. Pe un A4, zgomotul de imagine şi zonele cu detaliu pierdut vor fi foarte vizibile.
Dacă doriţi să plecaţi în vacanţă cu o cameră compactă, uşor de utilizat şi sunteţi mulţumiţi de imaginile pe care le-aţi văzut mai sus, Canon PowerShot A3100 IS este o alegere uşoară. Nu trebuie să aveţi însă pretenţii. La un preţ de 600-650 de lei, ea oferă funcţionalităţi de bază şi moduri automate pentru cei care vor doar să facă poze şi nu opere de artă. Canon A3100 IS poate fi găsită în magazinele online şi nu numai în patru culori: argintiu, albastru, roşu şi negru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.