Chrome OS, sistemul de operare Google a fost anunţaţ oficial

0
11

Chrome OS

Google Chrome OS, sistemul de operare creat şi optimizat pentru web a devenit în sfârşit realitate. Pentru cei mai puţin cunoscători, Chrome OS este un sistem de operare bazat pe platforma Linux, dezvoltat în sistem Open Source şi oferit gratuit pentru utilizare

Interfaţa Chrome OS este dată de către browser-ul Google Chrome, prin care avem acces la o sumedenie de aplicaţii web, disponibile pentru utilizare în mod gratuit sau contra cost, prin intermediul serviciului Chrome Web Store.

Sistemul de aplicaţii web este menit să ofere aceeaşi funcţionalitate ca şi aplicaţiile clasice pentru PC, dar prin intermediul browser-ului Chrome, folosind conexiunea la internet pentru a accesa componentele aplicaţiei.

Aplicaţiile disponibile în Chrome Web Store sunt organizate pe categorii, împreună cu descrieri amănunţite. Înainte de alege să cumpărăm, avem şi posibilitatea de a testa aplicaţia dorită, după care achiziţia constă doar într-un click pe butonul Buy, urmat de introducerea informaţiilor necesare pentru efectuarea plăţii. Procesul de instalare efectivă este finalizat în doar câteva secunde, nemaifiind nevoie să avem pe harddisk fişierele de sistem ale aplicaţiei.

Primele demonstraţii cu aplicaţii web based au oferit drept exemplu un PDF reader ce este integrat cu Google Chrome, dar şi câteva jocuri 3D, create folosind noul API WebGL. Nu au lipsit nici companii cu renume în industria jocurilor, cum ar fi Electronic Arts, care a demonstrat un joc numit Popit. Grafica randată la rezoluţie Full HD nu a pus probleme, în ciuda faptului că jocul este redat direct din interfaţa Google Chrome. De altfel, jocul Poppit va fi integrat în următoarea versiune de Google Chrome 9.

La prima vedere interfaţa Chrome Web Store seamănă mult cu cea oferită de iTunes app store. Decizia Google de a imita design-ul unui serviciu deja existent este oarecum uşor de explicat, fiind o cale uşoară de câştiga acceptarea utilizatorilor, prin abordarea unui mod de prezentare cu care aceştia sunt deja obişnuiţi.

Abia lansat, Chrome Web Store va fi cu siguranţă puternic mediatizat de Google în lunile următoare şi pus la loc de cinste în versiunile viitoare de Google Chrome.

Cât despre Chrome OS, deşi este oferit în mod gratuit, are nevoie de hardware specializat pentru a putea oferi o funcţionalitate deplină. Pentru asta, Google a profitat de evenimentul lansării, anunţând disponibilitatea unui program pilot ce permite unui grup select de utilizatori să testeze funcţionalitatea Chrome OS, rulat pe o versiune încă în stadiu de dezvoltare a platformei hardware.

Pentru a aplica la acest program, utilizatorii sunt încurajaţi să realizeze un mic filmuleţ, prin care să demonstreze că sunt candidaţi ideali pentru testarea Chrome OS. Candidaţii sunt atenţi selecţionaţi, iar norocoşii vor primi câte un notebook cu sistemul Chrome OS preinstalat. Dorind să surprindă în mod plăcut participanţii la festivitatea de lansare, Google o oferit fiecăruia dintre ei câte un notebook de test, cu sistem Chrome OS preinstalat.

Cunoscut doar după denumirea generică Cr-48, Notebook-ul cu ecran de 12.1 inch este total lipsit de inscripţii sau alte elemente de identificare, fiind doar o versiune de testare a produsului finit, ce nu este menită pentru comercializare.

în timp ce Chrome OS a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe, se pare că platforma hardware nu este tocmai gata, Google admiţând că se mai lucrează încă la tehnologia Google Cloud Print, driverele pentru webcam şi port-urile USB.

Conform primelor informaţii, Chrome OS porneşte în mai puţin de 10 secunde pe sistemul de test. Notebook-ul Cr-48 cântăreşte aproximativ 1.9Kg şi oferă o autonomie de 8 ore la folosirea bateriei, putând rezista aproximativ o săptămână în mod stand-by. Din păcate în afara ecranului de 12.1 inch şi webcam-ul integrat, mai ştim doar că notebook-ul de test oferă suport integrat pentru conexiune 3G, respectiv touch pad şi tastatură de mărime normală.

Chrome OS este optimizat pentru a oferi performanţe maxime pe configuraţii hardware limitate, cum sunt cele întâlnite de regulă în netbook-uri .

În prima jumătate a anului viitor, sistemul Chrome OS va fi livrat iniţial pe notebook-uri produse de Acer şi Samsung, urmând ca şi alţi producători să se alăture pe parcurs. De asemenea, Chrome OS poate fi adaptat pentru o gamă variată de rezoluţii şi diagonale ale ecranului, permiţând integrarea şi cu alte dispozitive în afară de netbook-uri.

Prima utilizare a unui notebook cu sistem Chrome OS ne întâmpină cu un meniu din care suntem îndrumaţi către selectarea tipului de conexiune la internet şi acceptarea termenilor şi condiţiilor de utilizare. După verificarea şi instalarea eventualelor update-uri pentru sistemul de operare, suntem întâmpinaţi cu meniul login.

Sistemele care rulează Chrome OS sunt gândite să permită un acces aproape instant la internet, oferind printr-un simplu login cu numele de utilizator şi parola, acces la toate aplicaţiile web achiziţionate, bookmark-uri şi setări personalizate de configurare, indiferent de sistemul de pe care ne logăm. De altfel, sincronizarea unui sistem nou cu profilul de utilizator propriu este o operaţie care durează mai puţin de un minut şi nu necesită cunoştinţe avansate de configurare. Datele conţinute în contul de utilizator sunt stocate direct pe serverele Google, reducând astfel riscul ca informaţii sensibile să ajungă pe mâini nedorite.

Fără îndoială inovaţiile aduse de Chrome OS vor deveni şi subiect pentru multe controverse, ce vor pune în balanţă comoditatea şi uşurinţa în utilizare oferită de sistemul de aplicaţii web, cu nivelul de control poate prea mare pe care Google îl capătă asupra datelor personale şi a conturilor de utilizator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.