Panasonic FZ100 – Review

0
12

Panasonic FZ100

Cu al său 24x zoom optic, Panasonic FZ100 întră în categoria aparatelor foto compacte cu obiectiv super-zoom, fiind poziţionat după ultrazoom-urile Olympus SP-810 UZ şi Nikon P500 (36x), dar în faţa lui Fuji S2990 (18x).

După aspectul exterior , ai spune că e o cameră cu obiective interschimbabile, iar corpul masiv şi grip-ul foarte bine definit susţin această primă impresie. La fel şi selectorul pentru funcţiile avansate de fotografiere, patina pentru bliţ extern, tastele dedicate şi numeroasele opţiuni specifice DSLR-urilor cu pentaprismă şi, mai nou, E.V.I.L.-urilor.

Unde nu reuşeşte FZ100 să concureze cu DLSR-urile? La senzor, evident. Dimensiunea de 1/2.33 inch este incomparabil mai mică decât în cazul senzorilor four-thirds. Cât despre APS-C-urile folosite de Canon şi Nikon nici nu se pune problema de concurenţă.

Din cauza senzorului mic, pozele făcute cu acest aparat suferă la capitolul zgomot de imagine. Şi totuşi, pus pe un trepied şi cu setările bine făcute, aparatul dă rezultate decente. Încercaţi să nu săriţi de ISO 800 decât în caz de urgenţă. La ISO 100 şi 200 pozele ies bine spre foarte bine, iar la ISO 400 şi 800 acceptabil.

Dacă folosiţi aparatul pentru poze panoramice realizate la timpi de expunere mici şi medii, stabilizatorul optic integrat este suficient.

Setările se fac extrem de rapid, fără să fie nevoie să parcurgeţi zecile de opţiuni din meniu. Aveţi la dispoziţie o tastă dedicată pentru stabilirea valorii ISO, una pentru compensarea expunerii, scroll pentru ajustarea diafragmei şi a timpului de expunere şi tasta Q-Menu (meniu rapid) cu care alegeţi imediat balansul de alb corespunzător, punctele de focalizare, calculul expunerii şi multe altele.

Meniul detaliat cuprinde, aşa cum spuneam, extrem de multe opţiuni. Majoritatea dintre ele se stabilesc de obicei odată pentru totdeauna sau nu necesită deloc intervenţia utilizatorului (ex: personalizarea butoanelor, modul de conectare pe USB / HDMI).

La încadrarea subiectului vă puteţi folosi de ecranul LCD rabatabil sau de viewfinder-ul electronic poziţionat deasupra display-ului. Personal, prefer ecranul rabatabil pentru confort vizual şi flexibilitate.

Panasonic FZ100 are un senzor de tip CMOS ce poate captura imagini la o rezoluţie maximă de 14 MP.

Sistemul de focalizare automată este unul bazat pe diferenţele de contrast şi se face direct pe senzor, fără pentaprismă sau alte elemente optice. Acest sistem este avantajos când înregistrăm secvenţe video, dar destul de lent şi imprecis în modul foto, în condiţii slabe de iluminare. Aici intervine însă lampa de asistenţă care uşurează focalizarea.

Viteza obturatorului (maximum 1/2000 secunde) este mai mică decât în cazul DLSR-urilor. Un obturator de DSLR poate fi setat la 1/4000 secunde şi chiar mai puţin (1/6000, 1/8000).

La fotografierea în rafală lucrurile se prezintă mult mai bine, Panasonic FT100 fiind capabil să realizeze până la 11 cadre pe secundă în condiţii ideale.

Dacă fotografiaţi pe întuneric, aveţi la dispoziţie un bliţ integrat destul de puternic. În cazul în care sunteţi nemulţumiţi de el, patina de deasupra serveşte pentru montarea unuia extern.

Funcţia de înregistrare video Full-HD se integrează de minune pe FZ100. Ecranul rabatabil îşi aduce şi aici contribuţia, iar grip-ul excelent oferă o manevrabilitate care mă face să compar această cameră cu una video de tip handycam.

Capturile video se pot realiza la maximum 1920 x 1080 pixeli şi 60 de cadre pe secundă. Dacă doriţi să economisiţi spaţiu, mergeţi pe HD 720p cu 30 de cadre.

Sunetul este captat de un microfon stereo de calitate, capabil să atenueze zgomotele ambientale cum ar fi bătaia vântului. Microfonul se situează în imediata apropiere a patinei pentru bliţ extern sau, mai precis, chiar pe suportul cu arc unde este montat bliţul integrat.

Panasonic FZ100 are o interfaţă specială AV Out / Digital, prin intermediul căreia descărcaţi pozele pe PC sau pe laptop. Dacă doriţi să le vizualizaţi pe televizor, apelaţi cu încredere la port-ul HDMI.

Stocarea pozelor se face pe carduri de tip SD. Slotul se află în partea inferioară a aparatului lângă compartimentul pentru acumulator.

Conectarea unui microfon extern sau a unei telecomenzi pentru declanşare wireless este posibilă mulţumită unui jack de 2,5 mm amplasat pe marginea din stânga a camerei, în apropierea interfeţelor AV/Digital şi HDMI.

Panasonic FZ100 este un super-zoom de calitate, dar şi cu un preţ pe măsură: aproximativ 2000 de lei în magazinele online autohtone. Zgomotul de imagine este inevitabil din cauza senzorului de dimensiuni mici, însă la valori ISO de 100, 200 şi 400 pozele au o calitate bună. La valori mai mari, primează senzaţionalul din fotografie (dacă e cazul), mai puţin calitatea tehnică a imaginii, go4it.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.