Medicii de familie nu mai emit retete compensate

0
42

Medic de Familie

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) si Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au transmis, miercuri, un comunicat de presă în care afirmă că s-a ajuns la momentul zero în medicina de familie din România.

”Decidenţii noştri nu au înţeles nici până în acest moment că Asistenţa Medicală Primară poate fi asul din mâneca unei guvernări care ar dori schimbarea şi reforma adevărată în sănătate. O ambiguitate legislativă construită în ani a împiedicat medicii de familie să aibă o relaţie contractuală normală, cu suport legal afişat la timp în transparenţă legislativă, cu pregătirea contractării conform celor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează Contractul-cadru şi cu buget definitivat la timp. În fiecare an am fost împinşi să semnăm acte adiţionale cu mare întârziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale şi mai nou, raportarea lor în sistemele informatice”, se arată în comunicat.

Medicii afirmă cu au ajuns la momentul în care au decis să renunţe la aceste practici ”păguboase” şi, alături de pacienţi, au solicitat o schimbare serioasă şi responsabilă de paradigmă.

Medicii de familie vor ca sistemul de sănătate să aducă în atenţie ceea ce îl defineşte – sănătatea pacientului – şi consideră că trebuie rezolvate trei chestiuni principale: asigurarea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţii medicului de familie, creşterea finanţării şi recunoaşterea importanţei rolului medicului de familie, odată cu respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor.

”Aşa cum s-a anunţat deja, începând de la 1.01.2018, medicii de familie au decis să renunţe la prelungirea actualelor contracte prin acte adiţionale, astfel că astăzi, 3.01. 2018, cel puţin jumătate lucrează deja în afara acestor contracte. Menţionăm că în ciuda deschiderii de a face modificări de substanţă în ceea ce priveşte Asistenţa Medicală Primară, astăzi medicii de familie au primit doar promisiuni neonorate, cosmetizarea discreta a viitorului contract-cadru, refuzul de a ajusta legislaţia în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de exercitare a profesiei, tărăgănarea modificării protocoalelor de prescriere, în ciuda faptului că reprezentanţii medicilor de familie au oferit soluţii practice, rapide, coerente, în timp record”, se mai arată în comunicat, scrie Economica.net

Ca intr-o tara unde statul se imprumuta cu 28.500 de euro pe minut, educatia ii si ea la pamant cu plusurile si minusurile ei, acuma si medicii de familie lovesc in pensionarii si in oamenii suferinzi, cum adica sa dam un exemplu.O persoana a lucrat 45 de ani pentru statul roman a platit impozite la salari, CNAS-ul la timp a platit pentru amaratul ala de pilon 1 si vrei sa mergi la medicul de familie iti scoti medicamentele ca in fiecare luna si sa iti zica aveti de achitat suma X, asa ceva nu s-a intamplat niciunde oricum vorbim in cativa ani pacat de cei care au tras aici zeci de ani si tineretul din ziua de astazi pleaca in lume vazand cu ochii si merge sa munceasca pe un ban decent aici la minimul pe economie esti pe linia de supravetuire (Minim pe economie 1250 RON pe luna).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.