Grecia sub amenintarea falimentului

0
9

Proteste in Grecia

Angajaţii din sectorul public, printre care funcţionari, doctori, jurnalişti, poştaşi şi lucrători din transporturi, dar şi angajaţi ai firmelor private au intrat, ieri, în grevă generală pentru 48 de ore. Controlorii de trafic aerian s-au alăturat şi ei protestului, modificând programul zborurilor pe aeroportul din Atena. Trenurile, autobuzele şi feriboturile nu au circulat deloc.

Manifestaţia a degenerat când grupuri de anarhişti au început să arunce cu pietre şi sticle incediare în jandarmi, iar aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene. Demonstranţii au spart vitrinele unei bănci, apoi, înarmaţi cu bare metalice, au rupt bucăţi din marmura cu care erau pavate trotuarele din faţa Parlamentului şi le-au aruncat către forţele de ordine. Patronii hotelurilor din zonă au blocat intrarea în clădiri, de teama distrugerilor.

Duminică expiră termenul până la care Grecia trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate faţă de UE şi FMI, pentru ca miniştrii de finanţe din zona euro să semneze deblocarea ultimei tranşe, de 12 miliarde de euro, din împrumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei anul trecut.

Potrivit economiştilor citaţi de BBC, Grecia intră în faliment în 15 iulie dacă nu primeşte fondurile europene pentru a-şi plăti datoriile.

Premierul Georgios Papandreou a avertizat, luni, că vistieria statului se goleşte în câteva zile, iar noul ministru de finanţe, Evangelos Venizelos, a recunoscut că reducerile bugetare sunt “nedrepte”, dar absolut necesare,ne informeaza EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.