IFA Berlin 2012: Un televizor controlat din ochi


IFA Berlin 2012

Gaze TV, prezentat la târg de compania chineză Haier, utilizează o tehnologie dezvoltată de Tobii, o firmă suedeză care deja a lansat pe piaţă o tehnologie similară pentru controlarea din ochi a computerelor.Utilizatorii controlează monitorul uitându-se intens în partea superioară sau inferioară a acestuia, pentru a activa o interfaţă specială.

Utilizatorul poate modifica volumul sonor, schimba canale sau alte funcţii doar uitându-se la anumite simboluri prezente pe ecran.

Tehnologia se află încă la stadiul de prototip şi mai are nevoie de îmbunătăţiri, dar are potenţial de a deveni o alternativă pentru telecomandă.

În lume mai există televizoare inteligente, care pot fi controlate prin mişcări ale mâinilor sau cu ajutorul vocii, dar aceste tehnologii sunt perfectibile.

În ceea ce priveşte tehnologia dezvoltată de Tobii, aceasta nu este integrată în televizor, ci constă într-un senzor care este plasat între privitor şi monitor şi care urmăreşte mişcările ochilor. Analizând intensitatea privirii şi clipirile, senzorul oferă utilizatorului posibilitatea să navigheze prin meniu şi prin opţiunile televizorului.

Dispozitivul este calibrat pentru fiecare utilizator, însă acţiunile sale pot fi incorecte dacă acesta poartă ochelari.

Iniţial, Tobii a dezvoltat tehnologia pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi să-şi folosească computerele.

Acelaşi tip de tehnologie poate fi utilizat, de exemplu, pentru controlarea automobilelor, în blocurile operatorii din spitale şi în jocuri video.Reprezentanţii Tobii spun că speră ca primele produse bazate pe această tehnologie să fie disponibile pe piaţă din 2013, ne relateaza RTV.net

Daca ti-a placut arata-le si prietenilor tai:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on RedditPrint this pageEmail this to someone