Experimente Medicale Ilegale: 4 pacienti au murit

0
10

Meds

Neurochirurgul conf. dr. Ştefan Iencean este acuzat că, fără a avea consimţământul informat al mai multor pacienţi, le-a făcut acestora puncţii lombare şi a utilizat eprubetele cu lichidul prelevat de la bolnavi, din partea inferioară a coloanei vertebrale, pentru o cercetare ştiinţifică. Nu se ştie exact de la câţi bolnavi au fost prelevate probe, însă într-un salon al spitalului, în frigiderul în care îşi ţineau bolnavii mâncarea, au fost descoperite zeci de eprubete etichetate cu numele pacienţilor.

Scandalul a izbucnit în august 2014. Atunci, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a fost sesizată de către un medic din spital că neurochirurgul Ştefan Iencean, cadru didactic şi medic primar în cadul Secţiei Neurochirurgie III a spitalului, efectuează puncţii lombare repetate la pacienţi cu traumatisme de coloană vertebrală şi păstrează eprubetele cu lichidul cefalorahidian prelevat din zona inferioară a coloanei în congelatorul unui frigider dintr-un salon al spitalului, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Iniţial, doctorul Ştefan Iencean nu a oferit explicaţii clare la existenţa respectivelor eprubete. Doar a susţinut că nu intenţiona să efectueze vreun studiu ştiinţific, că păstrarea probelor în frigiderul destinat alimentelor pacienţilor din salon nu prezintă niciun risc şi că există consimţământ de la toţi pacienţii la care a efectuat puncţiile. De menţionat că, pentru puncţia lombară, medicul trebuie să ceară pacientului un consimţământ informat separat de cel general, pe care pacientul îl semnează la internare.

A urmat o nouă şedinţă, în care medicul Ştefan Iencean a motivat că puncţiile lombare repetate fac parte din tratamentul pacienţilor cu traumatisme vertebromedulare, fără să ofere explicaţii clare privind motivul pentru care au fost stocate respectivele eprubete. Neajungându-se la nicio concluzie, a fost convocat Consiliul de Etică al Spitalului de Neurochirurgie, scrie RomaniaTV.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.