Romanii gospodari fac bani din trufe

0
47

Trufe

Trufa – sau condimentul preferat al bucătarilor renumiţi – creşte şi în solurile României. Ciuperca rară şi foarte scumpă este recoltată în cantităţi din ce în ce mai mari. Afacerea merge de minune pentru cei care ştiu zonele unde se găsesc trufe.

Trufele cresc undeva la 5-10 centimetri sub pâmânt. Nu e uşor să le găseşti. Trebuie să ştii bine pădurile de foioase şi să primeşti ajutorul unor câini dresaţi special pentru asta.

Trufele se depozitează într-o ladă frigorifică, la 2-4 grade, pentru a nu se deteriora. Se valorifică în cel mult o săptămână, pentru a ajunge cât mai proaspete în restaurante.

Se spune că trufa este al doilea condiment din lume, după şofranul iranian. Este extrem de apreciată pentru gustul şi mirosul rafinat, care transformă orice fel de mâncare într-un preparat exclusivist.

Un kilogram de trufe proaspete costă cel puţin 20 de euro, dar se poate vinde şi de 10 ori mai scump dacă recolta e mică şi cererea mare. Produsele conservate sau pe bază de trufe sunt şi mai scumpe. Un borcănel cu două trufe negre în ulei costă 15 euro.

Trufele sunt profitabile şi pentru turism. La începutul verii se organizează drumeţii în pădure pentru oamenii curioşi să vadă întregul proces de recoltare. Iar străinii vin în fiecare an, citeaza Antena3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.