Actorul Peter O’Toole a murit

0
21

Peter O'Toole

PETER O’TOOLE a murit sâmbătă la spitalul Wellington din Londra, după o boală îndelungată, a mai spus agentul său, menţionând că a fost “un om unic în cel mai bun sens al cuvântului şi un gigant în domeniul său”.

Actorul născut în Irlanda a devenit faimos în urma rolului lui T.E Lawrence, din filmul “Lawrence al Arabiei”. El a primit un Oscar onorific în 2003, pe care l-a refuzat iniţial, cerând Academiei să îl amâne până când va împlini 80 de ani, întrucât “încă mai era în jocuri şi poate câştiga premiul cel mare”.

PETER O’TOOLE a fost nominalizat de opt ori la Premiile Oscar.

Marele actor a anunţat anul trecut că renunţă la actorie, scrie Agerpres.

“Este timpul să arunc prosopul. Să mă îndepărtez de scenă şi de cinema”, a spus el atunci, într-un comunicat citat de revista People.

“Viaţa mea profesională de actor – pe ecran şi pe scenă – mi-a adus susţinerea publicului, împlinire emoţională şi confort material”, a mai spus celebrul actor.

“M-a adus în contact cu oameni minunaţi, prieteni buni cu care am împărţit soarta care le revine tuturor actorilor: eşecurile şi succesele”, a afirmat el.

“Totuşi, consider că fiecare trebuie să decidă când este timpul să se oprească. De aceea îmi iau adio de la profesie, cu ochii uscaţi şi o profundă gratitudine”, a mai scris Peter O’Toole.

Fiu al unui agent de pariuri irlandez, Peter O’Toole, actorul blond cu ochi albaştri, şi-a petrecut tinereţea în nordul Angliei. După liceu, a devenit jurnalist şi a lucrat pentru serviciul de comunicaţii din Marina Regală britanică, înainte de a deveni actor.

A urmat cursurile Academiei regale de arte dramatice în compania lui Albert Finney, Alan Bates şi Richard Harris, viitori actori celebri.

A urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 17 ani, la Londra, şi a jucat apoi în drame de Shakespeare, înainte de a da lovitura şi pe marele ecran cu filmul “Lawrence al Arabiei”, în regia lui David Lean.

Probleme de sănătate, atribuite iniţial alcoolismului, dar care s-au dovedit ulterior a fi fost cauzate de un cancer la stomac, i-au ameninţat cariera şi viaţa în anii 1970, dar O’Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool.

Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pe parcursul carierei sale, care conţine câteva interpretări remarcabile precum cele din “Caligula” (1979) şi “Ultimul împărat” (1987), fără a câştiga însă mult râvnitul trofeu.

Actorul irlandez a câştigat totuşi patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy şi a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.

În ultimii ani, a fost lăudat pentru evoluţia sa din piesa de teatru “Jeffrey Bernard is Unwell”, dar şi pentru rolul din versiunea televizată a acesteia, o producţie care prezintă viaţa unui jurnalist britanic alcoolic, scrie RomaniaTV.net


Radio Noise Romania este alaturi de tine noi ne auto finantam din publicitatea de pe site dar 70% din cititori au AdBlock si am ales sa avem si link donatii, si tu ne poti sustine aceasta initiativa


Sustine proiectul Radio Noise Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.