Actorul Peter O’Toole a murit

0
30

Peter O'Toole

PETER O’TOOLE a murit sâmbătă la spitalul Wellington din Londra, după o boală îndelungată, a mai spus agentul său, menţionând că a fost “un om unic în cel mai bun sens al cuvântului şi un gigant în domeniul său”.

Actorul născut în Irlanda a devenit faimos în urma rolului lui T.E Lawrence, din filmul “Lawrence al Arabiei”. El a primit un Oscar onorific în 2003, pe care l-a refuzat iniţial, cerând Academiei să îl amâne până când va împlini 80 de ani, întrucât “încă mai era în jocuri şi poate câştiga premiul cel mare”.

PETER O’TOOLE a fost nominalizat de opt ori la Premiile Oscar.

Marele actor a anunţat anul trecut că renunţă la actorie, scrie Agerpres.

“Este timpul să arunc prosopul. Să mă îndepărtez de scenă şi de cinema”, a spus el atunci, într-un comunicat citat de revista People.

“Viaţa mea profesională de actor – pe ecran şi pe scenă – mi-a adus susţinerea publicului, împlinire emoţională şi confort material”, a mai spus celebrul actor.

“M-a adus în contact cu oameni minunaţi, prieteni buni cu care am împărţit soarta care le revine tuturor actorilor: eşecurile şi succesele”, a afirmat el.

“Totuşi, consider că fiecare trebuie să decidă când este timpul să se oprească. De aceea îmi iau adio de la profesie, cu ochii uscaţi şi o profundă gratitudine”, a mai scris Peter O’Toole.

Fiu al unui agent de pariuri irlandez, Peter O’Toole, actorul blond cu ochi albaştri, şi-a petrecut tinereţea în nordul Angliei. După liceu, a devenit jurnalist şi a lucrat pentru serviciul de comunicaţii din Marina Regală britanică, înainte de a deveni actor.

A urmat cursurile Academiei regale de arte dramatice în compania lui Albert Finney, Alan Bates şi Richard Harris, viitori actori celebri.

A urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 17 ani, la Londra, şi a jucat apoi în drame de Shakespeare, înainte de a da lovitura şi pe marele ecran cu filmul “Lawrence al Arabiei”, în regia lui David Lean.

Probleme de sănătate, atribuite iniţial alcoolismului, dar care s-au dovedit ulterior a fi fost cauzate de un cancer la stomac, i-au ameninţat cariera şi viaţa în anii 1970, dar O’Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool.

Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pe parcursul carierei sale, care conţine câteva interpretări remarcabile precum cele din “Caligula” (1979) şi “Ultimul împărat” (1987), fără a câştiga însă mult râvnitul trofeu.

Actorul irlandez a câştigat totuşi patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy şi a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.

În ultimii ani, a fost lăudat pentru evoluţia sa din piesa de teatru “Jeffrey Bernard is Unwell”, dar şi pentru rolul din versiunea televizată a acesteia, o producţie care prezintă viaţa unui jurnalist britanic alcoolic, scrie RomaniaTV.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.