Zoli de la Sistem se apuca de muzica clasica

1
42

Zoli SistemZoli Toth (Sistem) se intoarce din nou catre muzica clasica interpretand in premiera absoluta un concert scris special pentru el de catre Adrian Enescu, unul dintre cei mai importanti compozitori romani contemporani. Concertul se numeste „Domino” si este scris pentru percutie si orchestra, fiind prima lucrare in domeniu de asemenea anvergura. In acest concert Zoli este solist si va canta la 10 instrumente diferite. Il puteti urmari pe 18 iunie la Sala Radio din Bucuresti.

Adrian Enescu debuteaza in muzica electronica in anii 70, dar mai apoi traverseaza cu succes mai multe domenii muzicale: scrie muzica pop (cel mai cunoscut hit al sau este „Buna seara, iubite” interpretat de Loredana Groza), muzica de balet pentru companii din Italia si Australia, muzica de teatru in Belgia, Olanda si Japonia. Compune muzica pentru aproximativ 60 de filme. In ultima perioada se axeaza pe muzica contemporana si jazz.

Iata ce spune Adrian Enescu despre colaborarea cu Zoli: „L-am ascultat pe Zoli cantand impreuna cu formatia SISTEM , apoi la Timisoara intr-un recital de percutie unde canta muzica simfonica. Acest lucru mi-a placut – diversitatea unei personalitati! Si eu am scris, compunand muzica de film, de la muzica experimentala, jazz, pop, electronica pana la muzica simfonica. Este o provocare importanta pentru personalitatea si cariera unui artist.
Dupa recitalul de la Timisoara, Zoli mi-a dat telefon si mi-a propus sa ii scriu ceva. Am vrut demult sa scriu un concert pentru percutie si orchestra mare. Energia acestor instrumente ma fascineaza! De foarte multe ori, paradoxal, sunetul si vibratia lor care pentru multa lume e zgomot, imi permit sa meditez ! Acest concert este construit dupa toate regulile unui concert clasic, o muzica in trei parti
(allegro, adagio si iar allegro).
DOMINO este un „joc” cu sunete pentru o orchestra de 80 de instrumentisti si un singur om care minuieste 10 instrumente.”

Zoli se pregateste de la finalul anului trecut pentru acest concert, exersand intens cateva ore in fiecare zi. „Pregatirea unui astfel de concert nu este deloc usoara. Repet 2-3 ore in fiecare zi inca de la finalul anului trecut. Muncesc foarte mult pentru ca doresc sa ma ridic la inaltimea asteptarilor tuturor celor care au avut incredere in mine. E o onoare sa mi se ofere interpretarea in prima auditie a unui concert scris de Adrian Enescu. Mi-a fost foarte dor de muzica clasica si ma bucur ca mi-am redescoperit pasiunea pentru ea.”

Zoli Toth interpreteaza acest concert acompaniat de Orchestra Nationala Radio dirijata de maestrul Horia Andreescu.
Din programul zilei de 18 iunie face parte si renumita solista Mihaela Martin (vioara). Spectacolul debuteaza cu „Domino”, continua cu „Concertul in do major pentru vioara, violoncel, pian si orchestra op.56” si „Simfonia a II-a in re major, op. 36” de Ludwig van Beethoven.

Horia Andreescu a absolvit Conservatorul din Bucuresti, urmand apoi cursuri la Academia de Muzica din Viena sub indrumarea lui Hans Swarowsky si a lui Karl Osterreicher si la Trier si Munchen cu dirijorul Sergiu Celibidache. Intre 1974 – 1987 este dirijor la Orchestra Filarmonicii din Ploiesti.Este distins cu premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane in 1981 la Berlin. In 1997, Uniunea Criticilor Muzicali il numeste „Dirijorul anului”. Primeste Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter in anul 2000. In 2003 primeste Premiul National UNESCO. Este fondatorul si dirijorul Orchestrei de Camera „Virtuozii” din Bucuresti. A colaborat si dirijat mari orchestre din Europa si din lume.

Zoli Toth urmeaza cursurile Liceului de Muzica Sigismund Toduta din Timisoara. Continua studiile de muzica clasica la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca unde termina ca sef de promotie al sectiei de percutie la clasa prof. Dr. Grigore Pop. Tot la Cluj urmeaza si cursurile de master ale aceleiasi academii, absolvind in anul 2003. Este initiator al percutiei neconventionale in Romania si membru fondator al grupurilor Sensor si Sistem. Alaturi de Sistem sarbatoreste anul acesta 10 ani de la infiintarea grupului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.