Clientii Orange si Vodafone risca sa ramana fara semnal

0
16

Vorbeste la telefon

Companiile nu ştiu încă exact în ce termeni le vor reînnoi, în condiţiile în care Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) şi Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) n-au reuşit în 15 ani să se coordoneze pentru a adopta o soluţie.

Relaţiile dintre cele două părţi au devenit încordate, aproape de un conflict deschis. Motivul tensiunii este intenţia autorităţii de reglementare de a obliga Orange şi Vodafone să elibereze o parte din spectrul radio pe care îl folosesc într-un termen pe care operatorii îl consideră foarte scurt, de un an de zile, la un cost care ar putea depăşi 100 de milioane de euro în condiţiile în care Orange şi Vodafone ar trebui să instaleze şi mai multe antene în aglomerările urbane pentru a menţine la acelaşi nivel calitatea serviciilor.

După mai multe întâlniri, ANCOM a amânat până la data de 28 decembrie luarea unei decizii în ceea ce priveşte licenţele de telefonie mobilă care ar fi trebuit anunţate joi, mai scrie zf.ro.

ANCOM urma să propună ca întreg spectrul radio din lungimea de bandă 900 MHz să fie scoasă la licitație până la sfârșitul lunii august. Astfel, vor fi licitate patru pachete de frecvențe: cea ocupată de Cosmote, operator căruia îi expiră licența de operare în 2014, cele folosite de Orange și Vodafone în momentul de față, mai puțin o parte din spectrul radio care va fi eliberată de primii doi operatori de pe piața locală, pentru a face loc, cel mai probabil, operatorului de telefonie mobilă deținut de compania RCS&RDS, scrie adevarul.ro.

În urma studiului privind impactul utilizării benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de generaţia a treia folosind sistemele UMTS asupra concurenţei pe piaţa de comunicaţii mobile, s-a dovedit că RCS&RDS se află în dezavantaj concurenţial faţă de operatorii care deţin spectru în banda de 900 MHz.

Mobilrom şi Mobifon, actualele Orange şi Vodafone, companiile care au lansat în 1997 ceea ce urma să devină o revoluţie pe piaţa locală – telefonia mobilă în sistem GSM – au plătit 75 de milioane de dolari pentru a obţine licenţa de operare pe o perioadă de 15 ani, care expiră în câteva zile. În ultimii trei ani (2008-2010), Orange şi Vodafone au obţinut în România profituri nete de 1,7 mld. euro, potrivit datelor de la Finanţe.

Licenţa Cosmote, numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă, a fost obţinută în anul 1998 pe o durată de 15 ani, pentru suma de 53 de milioane de dolari, şi va expira pe 5 aprilie 2014, ne relateaza rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.