Dinu Patriciu isi vinde banca

0
33

Dinu Patriciu

Cea mai mare bancă din Georgia ca întindere a reţelei, Liberty Bank, a finalizat o operaţiune de majorare de capital echivalând cu aproape 5 mil. euro. În urma operaţiunii, Dinu Patriciu şi asociatul său, fostul premier georgian Lado Gurgenidze, mai controlează 69,6% din acţiunile băncii, prin vehiculul de investiţii Liberty Capital.

Cea mai mare bancă din Georgia ca întindere a reţelei, Liberty Bank, a finalizat o operaţiune de majorare de capital echivalând cu aproape 5 mil. euro. În urma operaţiunii, Dinu Patriciu şi asociatul său, fostul premier georgian Lado Gurgenidze, mai controlează 69,6% din acţiunile băncii, prin vehiculul de investiţii Liberty Capital.

Banca este listată la Bursa Georgiană din Tblisi şi, în afară de atragerea de capital proaspăt, operaţiunea a mai avut ca scop şi creşterea proporţiei de acţiuni liber transferabile (free float, titluri care nu sunt blocate la acţionari interesaţi de controlul asupra băncii), astfel încât acţiunile băncii să devină mai atractive la bursă. Înainte de majorarea de capital, Liberty Capital deţinea 77,3% din capitalul băncii.

Liberty Bank are cea mai mare reţea din Georgia, cu 231 de sucursale şi este a cincea după mărimea activelor, de peste 203 milioane USD şi cu o cotă de piaţă de 5,6%, potrivit raportului neauditat al băncii, întocmit conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS).

În septembrie 2009, Dinu Patriciu s-a asociat cu Lado Gurgenidze, fost premier şi cunoscut bancher al Georgiei în Fondul de investitii Liberty Capital, prin care a cumpărat ceea se numea atunci Banca Poporului.

Fondul Liberty Capital a plătit îniţial 15 mil. USD, potrivit datelor vremii. Fondul este o subsidiară a Liberty Investments B.V. înregistrat în Olanda şi este vehicului de investiţii al celor doi oameni de afaceri. În 2007 Dinu Patriciu a vândut 75% din Grupul Rompetrol, suma luată pe întreaga companie depăşind 1,6 miliarde de euro (circa 2,4 miliarde dolari).

Dinu Patriciu are investiţii semnificative în retail (lanţul de câteva sute de magazine de cartier MiC.ro), imobiliare, energie regenerabilă şi media (Adevărul Holding). Este în continuare interesat de investiţii în bănci „de pe pieţe mici, cu nivel redus al taxelor, în state cu economii deschise“, după cum obişnuieşte să spună.

Cei doi acţionari principali ai Liberty Bank intenţionează să-şi dilueze participaţia prin atragerea de capital de la terţe părţi, atât cât să nu piardă controlul băncii. Actuala majorare de capital a avut loc prin vînzarea a peste 470 de milioane de acţiuni (noi sau tezaurizate în bancă) şi urmează emisiunea a altor 150 de milioane de acţiuni în săptămânile următoare. Şi aceste acţiuni noi vor fi vândute unor „terţe părţi“, potrivit oficialilor băncii.

„Vom continua să diversificăm baza de acţionari ai băncii, mărind free float –ul şi construind o bază de capital importantă pentru stadiul de dezvoltare actual“, a declarat asociatul lui Patriciu, Lado Gurgenidze, care este şi preşedintele executiv al Liberty Bank.

Majorarea de capital s-a realizat mai ales prin intermediul casei de borkeraj Liberty Securities, deţinută integral de bancă şi prin Bank of New York Mellon. Banca din New York a depozitat 76 % din numărul de acţiuni vândute pentru majoarrea de capital şi a vândut, în contul acestor acţiuni certificate globale de depozit (Global Depository Receipts, GDR) unor investitori instituţionali şi de retail. GDR-urile sunt folosite de obicei pentru a facilita accesul unor mari investitori la acţiuni care circulă doar pe o piaţă mică.

O altă casă de brokeraj locală, BG Capital, a plasat alte 24 % din acţiunile vândute acum. Proporţia de acţiuni liber transferabile (free float ) a crescut de la 15,1% la sfârţitul anului trecut la 27,2%.

Liberty Bank Georgia îşi canalizează majoritatea resurselor spre dezvoltare, profitul net pe primul trimestru 2011 fiind de un milion de dolari. Pe întreg anul 2010, banca a înregistra primul profit net, de circa 2,7 mil. USD după doi ani de pierderi. Volumul activelor respectiv cel al creditelor s-a dublat după achiziţia din septembrie 2009 de către fondul de investiţii al lui Dinu Patriciu, ne relateaza MONEY.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.