Barack Obama anunta maine planul SUA de retragere din Afganistan

0
18

Obama

Președintele american Barack Obama este așteptat să anunțe, mâine, un plan amplu de retragere a trupelor americane din Afganistan, eveniment programat pentru luna viitoare. Cu un an înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, tot mai multe voci din Congres au cerut finalizarea intervenției din Afganistan, care durează de zece ani și a costat statul american peste 110 miliarde de dolari anual.

„Își finalizează decizia. Își revizuiește opțiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney. Americanii au în prezent în Afganistan aproximativ 100.000 de militari, iar președintele Obama a declarat încă din 2009 că retragerea acestora va începe în iulie 2011, notează BBC online.

Până acum, liderul de la Casa Albă a sugerat că primul val al retragerii americane va fi semnificativ, dar nu a dat amănunte despre numărul celor care vor părăsi Afganistanul.

Eventuala retragere a circa 10.000 de soldaţi până la finele anului reprezintă o măsură mai drastică decât ar dori comandantul forţelor americane din Afganistan, generalul David Petraeus, şi înalţii oficiali de la Pentagon, care vor o plecare ”graduală”.Departamentul Apărării crede însă că va putea limita retragerea iniţială la 3.000 – 4.000 de oameni, ne relateaza evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.