Dunarea la un nivel record in Budapesta

0
1

Dunarea Budapesta

La precedentele inundaţii, în 2006, la Budapesta a fost înregistrat un nivel de 8,60 metri. Nivelul maxim al apei în capitală este aşteptat luni dimineaţa, potrivit Mediafax.

“Viitura se apropie de centrul ţării. Avem două zile importante în faţa nostră”, a declarat duminică premierul Vikor Orban la Esztergom, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Budapesta, unde a petrecut noaptea.

Sâmbătă după-amiaza, averse abundente au provocat creşterea nivelului apelor cu 30-50 de centimetri în centrul Budapestei, timp de câteva ore, din cauza colmatării canalizării, însă apa a fost pompată în fluviu.

Voluntari şi personal de intervenţie în caz de catastrofă au lucrat nonstop în vestul şi nord-vestul ţării, unde recordurile nivelurilor au fost depăşite sâmbătă. În vestul ţării apele au început să se retragă.

Aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate, în ţară, ca măsură de precauţie.

Trei sate, Pilismarot, Dömös şi Kisoroszi sunt izolate în continuare şi sunt aprovizionate pe apă. La Dömös, satul nici măcar nu a amânat alegerea primarului. Având în vedere că retragerea apelor va fi lentă, forţele de protecţie a digurilor vor părăsi departamentul Györ-Moson-Sopron (vest) joi.

Scăderea nivelului apelor la Budapesta ar urma să dureze şapte-opt zile. Cheiurile vor fi practicabile după ce nivelul apei va coborî la 6,50 metri, scrie rtv.net


Radio Noise este alaturi de tine noi ne autofinantam din publicitate sau din donatii, si tu ne poti sustine aceasta initiativa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here