Intalnirea de la Minsk o ultima sansa pentru Ucraina

0
18

Intalnirea de la Minsk

Informaţiile şi imaginile care vin de la Minsk sunt foarte puţine. Jurnaliştii au fost rugaţi să îşi oprească telefoanele mobile în momentul în care cei patru lideri au ajuns în palatul prezidenţial din Minsk.

Agenţiile de presă au transmis câteva imagini de la negocieri. Chipuri tensionate, aşa descriu jurnaliştii străini imaginile cu cei patru lideri. La fel de tensionată a fost şi strângerea de mână timidă dintre preşedintele rus şi cel ucrainean. S-au salutat printre dinţi şi şi-au atins mâinile preț de doar câteva secunde, maximum 2-3 secunde.

O sursă apropiată delegaţiei ucrainene spune că în ciuda acestor tensiuni s-ar fi înregistrat mici progrese. Mai exact, la finalul întâlnirii cei patru lideri ar urma să semneze o declaraţie comună prin care se angajează să susţină şi să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

Va mai fi pregătit un document separat de către grupul de contact format din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi OSCE prin care părţile se angajează pentru o încetare imediată a focului, după planul negociat în septembrie tot la Minsk şi semnat şi de separatişti.

De altfel, în capitala Belarusului se află şi reprezentanţi ai separatiştilor. Ei nu participă la negocieri, potrivit presei internaţionale sunt acolo pentru a semna eventuale acorduri.

Unele voci spun că aceasta ar fi ultima şansă pentru pace şi dacă reuniunea eşuează nu mai există cale de întoarcere. Totul în condiţiile în care luptele s-au intensificat în estul Ucrainei, scrie Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.