Roman arestat in SUA, motiv pentru ca facea tuica in spatele casei

0
2

Tuica

Românul Vasile Cosma a emigrat legal în Statele Unite în urmă cu 5 ani. Este de meserie tâmplar şi, în America, s-a specializat în montarea de podele din lemn masiv.

Cosma a intrat în conflict cu autorităţile americane printr-un concurs ciudat de împrejurări. Un vecin din Lawrenceville a sesizat autorităţile comitatului Gwinnett că simte miros de fum şi că s-ar putea să fie vorba despre un “foc ilegal”.

Vasile Cosma, un român emigrat în Statele Unite, a fost arestat de către autorităţile americane din Lawrenceville, comitatul Gwinnett, fiind acuzat că deţine whiskey neimpozitat.

Nefiind vorba despre niciun incendiu, dar având în faţă o instalaţie care producea alcool, pompierii i-au chemat la rândul lor pe reprezentanţii de la Taxe şi Impozite, bănuind că este vorba despre producţie ilegală de whiskey, neimpozitată.

Aşa a fost arestat Vasile, fiind acuzat de posesie de whiskey fără taxe fiscale. A fost eliberat pe o cauţiune de 5.400 de dolari în aceeaşi zi în care fusese arestat.

Miercuri, la proces, conaţionalii lui Vasile din America l-au susţinut, explicându-le anchetatorilor că este vorba despre “ţuică” – o băutură tradiţională românească – şi nu despre vreo “băutură alcoolică furată”, pe care americanii o mai numesc şi “moonshine”, însă termenul se referă în special la whiskey-ul de contrabandă, fabricat şi distribuit clandestin, fără taxe.

“El nu a încercat să facă moonshine. Nici nu cred că ştie să facă moonshine”, a declarat pentru Gwinnett Daily Post un prieten al lui Vasile, care s-a recomandat ca fiind “George”. “Oricum, nu a făcut-o ca s-o vândă. Era numai ca s-o bea el, personal”, a ţinut să precizeze George.

Dosarele penale din Gwinnett County arată că numai şapte persoane, inclusiv Vasile Cosma, au fost arestate în ultimii 20 de ani şi acuzate de posesie de băuturi alcoolice neimpozitate. Legea din statul Georgia interzice distilarea oricăror băuturi alcoolice fără licenţă specială, pedeapsa fiind închisoarea de la 1 la 5 ani.

În urmă cu doi ani, în 2010, în Lawrenceville a mai existat un caz asemănător cu cel al lui Vasile Cosma, tot cu o persoană de cetăţenie română emigrată în SUA, Constantin Ana (66 de ani), la locuinţa căreia s-a găsit tot o distilerie artizanală, în care fuseseră puse la fermentat mere şi cartofi. De la locuinţa românului au fost confiscaţi atunci mai mulţi litri de lichior, iar acesta a fost pus sub supraveghere timp de un an.

Procesul lui Vasile Cosma este în curs de desfăşurare. Deocamdată i-a fost confiscată distileria artizanală şi cantitatea de alcool ce i-a fost găsită la domiciliu. Problema este că pe mandatul său de arestare este menţionat că s-a găsit “moonshine” şi nu “ţuică”, ne relateaza rtv.net


Radio Noise Romania este alaturi de tine noi ne auto finantam din publicitatea de pe site dar 70% din cititori au AdBlock si am ales sa avem si link donatii, si tu ne poti sustine aceasta initiativa

De acum esti la curent cu tot ce se intampla aplicatia Stirile Radio Noise Romania este in Magazin Play (Google Play) Stirile Radio Noise Romania in Magazin Play

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.