Ingrediente
Pentru blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 8 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- esenta de rom
Pentru crema:
- 2 galbenusuri
- 2 linguri zahar
- 2 linguri amidon
- 400 ml lapte
- 100 g ciocolata amaruie
- 50 g unt
- 50 g nuca macinata
Pentru sirop:
- 2 linguri de zahar
- 50 ml apa
Pentru decor:
- 150 g frisca batuta
Mod de preparare
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza amestecand usor. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus. Impartim compozitia in 2 parti. In una din ele punem cacaoa si aromam cu esenta de rom, cealalta parte o aromam cu vanilie.
Compozitia se toarna intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru cca 30 de minute, pana blatul trece testul cu scobitoarea.
Amestecam cele 2 galbenusuri cu zaharul si amidonul. Turnam incet laptele, amestecand bine sa nu se formeze cocoloase. Punem la foc mic sau la baine-marie si fierbem fara a da in clocot, pana compozitia se ingroasa. Adaugam ciocolata rupta bucatele si untul moale.
Omogenizam si dam deoparte. Adaugam si nuca macinata si lasam sa se raceasca, amestecand din cand in cand, sa nu se formeze pojghita deasupra.
Blatul cu vanilie il taiem in 2 parti, blatul cu cacao il insiropam.
In tava in care am copt baltul tapetata cu folie alimentara punem primul blat cu vanlie, jumatate din crema, blatul cu cacao, restul de crema si acoperim cu cel de-al doilea blat cu vanilie. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, sursa: http://www.dulciurifeldefel.ro/