Care sunt efectele expunerii excesive la soare?

0
396

Expunere la Soare

Pielea bronzata

Pielea bronzata este frumoasa, dar culoarea aurie pe care noi o vedem este rezultatul deteriorarii epidermei, stratul superior al pielii. Expunerea la razele ultraviolete ale soarelui accelereaza efectul imbatranirii si creste riscul de dezvoltare a cancerului de piele. Pentru a preveni deteriorarea pielii datorita expunerii la soare este necesar sa folosim o crema cu un nivel mare de protectie.

Arsurile solare (arsuri de gradul I)

Arsurile solare sunt daunele aduse pielii de catre razele ultraviolete ale soarelui. Cele mai mult arsuri se manifesta prin roseata pielii, caldura la atingere si durere usoara. Acestea apar de obicei la cateva ore dupa expunerea la soare si se pot vindeca in cateva zile sau samptamani. Analgezicele, precum aspirina sau ibuprofenul, comprese reci, aloe sau cremele hidratante pot ajuta la reducerea durerii si a disconfortului.

Arsurile solare (gradul al doilea)

O arsura de gradul II afecteaza straturile profunde ale pielii si terminatiile nervoase- este de obicei mult mai dureroasa si este necesara o perioada mai lunga de timp pentru a se vindeca. Arsura de gradul II este caracterizata prin roseata, umflaturi si vezicule. Daca se formeaza vezicule, nu trebuie sa le rupeti, acestea sunt o sursa de umiditate si protectie. Ruperea veziculelor poate duce la infectii. Ar fi bine ca in acest gen de situatii sa consultati un doctor.

Ridurile

Razele soarelui fac piele sa arate imbatranita si ridata. Mai mult de 80% dintre semnele imbatranirii pielii la adulti sunt rezultatul “sedintelor de bronzare” pe care acestia le-au avut inainte de 18 ani. Asta pentru ca, in timp, lumina ultravioleta a soarelui a daunat fibrelor din piele. Cand aceste fibre se rup, pielea incepe sa se deformeze, sa se intinda si sa isi piarda capacitatea de a reveni la forma normala.

Culoarea diferita a pielii

Prea mult soare provoaca pigmentarea neregulata a pielii. Unele parti vor fi mai inchise la culoare, in timp ce altele vor fi foarte deschise. Soarele poate provoca si modificari permanente ale vaselor mici de sange, oferind pielii un aspect rosiatic.

Pistruii

Pistruii se regasesc pe zonele corpului care au fost expuse la soare. Acestia sunt mult mai vizibili vara, in special in randul persoanelor cu pielea alba si cu parul deschis la culoare. Pistruii nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Dar unele tipuri de cancer, in etapele incipiente, seamana cu acestia. Este recomandat sa vizitati un doctor in cazul in care dimesiunea, culoarea sau forma pistruilor se modifica sau daca devin durerosi.

“Petele de batranete” (lentiginele solare)

Petele maro sau gri nu sunt provocate de procesul de imbatranire, chiar daca acestea se multiplica pe masura ce inaintam in varsta. Aceste pete sunt tot rezultatul expunerii la soare, motiv pentru care apar in zonele care au fost atinse indelung de soare, precum fata, mainile sau pieptul. Petele de acest tip sunt inofensive, dar pentru a evita afectiunile grave ale pielii este recomandata vizita la un medic.

Melanomul

Melanomul nu este la fel de comun ca alte tipuri de cancer de piele, dar este cel mai grav. Semenele posibile ale melanomului includ o schimbare in aspectul unei alunite sau a unei zone pigmentate. In cazul in care o alunita isi modifica dimensiunea, forma sau culoarea, daca are margini neregulate, are mai multe culori, este asimetrica sau sangereaza consultati un doctor. Melanomul poate afecta doar pielea, dar se poate raspandi si la organe si oase. Acesta se poate vindeca daca este depistat si tratat in faza incipienta.

Cataracta

Cataracta este o zona tulbure in lentila ochiului, care blocheaza trecerea luminii spre retina. Cataracta nu este dureroasa, dar poate cauza probleme de vedere. Putem preveni aceasta afectiune daca purtam o palarie si ochelari de soare atunci cand ne expunem la soare.

Cum evitam aceste probleme?

Cel mai bun mod de a preveni arsurile solare, ridurile permanente, cancerul de piele si alte efecte nocive ale soarelui este sa stam cat mai departe de acesta, in special intre orele 10 si 16, cand razele sunt foarte puternice. Daca acest lucru va este imposibil, purtati crema de protectie, palarii si ochelai de soare. Daca observati modificari ale pielii, consultati un doctor imediat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.