Cu si despre piciorul diabetic

0
68

Piciorul Diabetic

Piciorul diabetic este o complicaţie severă, care se întâlneşte la persoanele cu diabet zaharat, din cauza dezechilibrului glicemic, neuropatiei diabetice, circulaţiei sanguine deficitare şi infecţiilor. Prevenirea piciorului diabetic poate fi realizată când persoana cu diabet, alături de un bun control glicemic, va respecta următoarele 10 porunci de autoobservare şi autoîngrijire a picioarelor.

1. Inspectaţi zilnic picioarele, folosiţi o oglindă sau rugaţi o altă persoană să vă ajute.

2. Spălaţi zilnic picioarele cu grijă.

3. Ştergeţi picioarele cu atenţie, nu lăsaţi umed spaţiul dintre degete, pentru că umezeala favorizează apariţia micozelor.

4. Aplicaţi pe picioare creme hidratante pentru îngrijirea pielii, deoarece pe pielea uscată apar fisuri care pot produce infecţii.

5. Unghiile trebuie tăiate drept, nu prea scurt şi trebuie folosite pile pentru a nu avea colţuri ascuţite.

6. Folosiţi doar încălţăminte adecvată, niciodată cu barete.

7. Pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare. Nu umblaţi desculţ sau doar cu ciorapi.

8. Folosiţi ciorapi care absorb transpiraţia, care permit picioarelor să se aerisească şi să se menţină uscate.

9. Senzaţia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medic, şi nicidecum prin încălzirea lor cu sticle, cărămizi sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave.

10. Consultaţi imediat medicului: dacă apar dureri în picioare sau dacă şi-au pierdut sensibilitatea, daca apar deformări, vezicule, ulceraţii, fisuri, roseaţă, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.

Piciorul diabetic este într-adevăr o complicație extreme de neplăcută, însă cu ajutorul unei îngrijiri adecvate pacienții cu diabet pot evita cu ușurință apariția acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.